Çocuk ve Oyun
Oyun
Çocuk ve Oyun Çocuk; duyarlı, masum, meraklı ve gelişimi devam eden bir insan yavrusudur. Oyun; dışarıdan müdahale olmadan çocuğun kendi isteğiyle giriştiği tüm eylemlerdir. Çocukla oyun arasında bir ilişki bulunur. Çocuk gelişimi yansıtan ayna gibidir.
Çocuk ve Oyun
Çocuk oyun içinde farkında olmadan öğrenme sürecine girer. Bu sayede yardımlaşma, iş birliği, bilgi edinme ve yaşam rollerini yaşayarak yaparak pekiştirir. Oyun çocuk için bir uğraştır. Oyun tekerlemeleri Çocuğun bütün alanlarda gelişmesini sağlar. Motor gelişimi, dil gelişimi, bilişsel gelişimle ilgili birçok kavramı oyun içerisinde öğrenir. Oyun çocuğa duygu zenginliği kazandırır. Oyun çocuğun özgürlük ortamıdır. Ve diyebiliriz ki; Çocuğun olduğu her yerde kesinlikle oyun vardır.
Çocuk Neden Oynar?
Çocuk Neden Oynar? Eğitimciler, sosyologlar ve psikologlar vb. birçok alan bu sorunun cevabını aramaktadır. Çocuk sadece kendisini oyalamak ya da mutlu etmek için oynamaz. Gördüğü, duyduğu, dokunduğu, kokladığı, tattığı her uyaranın yeni olduğunu oyun içinde oyun aracılığıyla öğrenir. Çocuk için oyun çevresini tanımasını kolaylaştıran, uyum sağlamasına yardım eden faaliyettir.
Aynı zamanda bir ihtiyaç olduğu için oyun oynar. Çocuk ve Oyun Çocuğun duygusal, zihinsel, fiziksel, sosyal ve dil gelişimine ayrı ayrı katkı sağlar. Oyun içten gelen bir dürtüdür. Çocukların kendilerini yönetip oynadığı bir kurgudur. Oyun içerisinde iletişim kurmak, yardımlaşmak, paylaşmak gibi birçok kavramı öğrenir. Çocukla iletişim kurmanın en kolay yolu oyundur.
Oyunun Çocuk Gelişimi Üzerine Etkileri
Oyun çocuğun en çok ruhsal doyumunu sağlayan uğraşıdır. Çocuk oyun kurallarını tanıyarak ve bunlara yönelik davranışlar oluşturarak düşünme becerisi geliştirir. İyi davranışlar ve alışkanlıklar kazandırır. Oyun çocuğun hayal gücünü, yaratıcılığını, problem çözme becerisini, sınıflama, sıralama, yardımlaşma etkileşimini artırır. Çocuk gelişimi bireyin değişimlerini ifade eder.
Oyun çocuğun fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimine katkı sağlar. Sürekli oynama isteği çocuğun gelecekteki hareketlerinin ifadesidir. Çocuk kavramları, cisimleri, kuralları oyun içerisinde algılar, öğrenir ve gelişir. Oyun çocuğun birçok yönden etkileyip gelişmesine yardımcı olur. Çocuk ve Oyun Oyunun genel etkilerini sıralayacak olursak; fiziksel açıdan, sosyal açıdan, psikolojik ve duygusal açıdan, zihinsel açıdan etkileri vardır.