Anne ve Bebek Arasındaki İlişki

Anne ve Bebek Arasındaki İlişki Nasıl Olmalıdır?

Anne ve Bebek Arasındaki İlişki Anne ile bebek arasındaki ilk ilişki anne sütünün verilmesiyle başlar. Yeni doğan bebeklerin beslenmesi anne sütü ile olmasından dolayı ilk ilişkide başlamış olur. Birçok anne doğum esnasında sütünün bebeğe yetmeyeceği veya bebeği doğru pozisyonda emziremeyeceği kaygısı oluşur. Anne ile bebek arasındaki ilk bedensel temas anne bebeğini emzirmeye başlamasıyla olur. Emzirme işlemi rahat olan annenin sütü daha sonraki günlerde artmaya başlar. Annenin bebeğini emzirmesi doğal olan bir süreçtir. Her annede bebeğe yetecek kadar süt bulunur. Buradaki önemli nokta Bebeği emzirmede desteğini çok olması gereğidir. Bebeklerin ilk aşısı anne sütü olmaktadır.

Anne ve Bebek Arasındaki İlişki

Doğumdan hemen sonra anne tarafından bebeğin emzirilmesi ile anne ve bebek arasındaki ilişki tensel temas ile başlar. İlk emzirme anne ve bebek yönünden çok önemlidir. En fazla bir saat içinde bebek anne memesiyle buluşması gerekir. Bebekler kavrama ve emme refleksleriyle doğar. Emme refleksi çok kuvvetli olmasından dolayı bebek en geç 2 saat içerisinde memeyle buluşması gerekli. Bu süre içerisinde bebek memeyi çok istekli emer. Emzirme sürekli olması durumunda anne sütü erken ve bol gelir. Bu şekilde bebek daha çabuk gelişim gösterir. Anne sütü bebek için en verimli besindir. Emzirilen bebeklerde ileride ortaya çıkabilecek astım, ishal ve bebek ölümleri önlenmiş olur. Anne sütü alan bebeklerde zihinsel gelişim daha iyi olmaktadır.

Bebeği Doğru Emzirme Tekniği

  • Bebeğin vücudu ve başı aynı doğrultuda olacak ve bebek çok düz olmalıdır.
  • Bebeklerin burnu, memenin başı hizasında ve yüzü memeye bakacak şekilde olmalı.
  • Bebek anne vücuduna çok yakın olması gerekir.
  • Bebek emzirilirken başı, omuzları ve poposundan olacak şekilde destek verilmelidir.

Bebek emzirmede annenin emzirme pozisyonu çok önemlidir. Anne oturur vaziyette ve dik olmalıdır. Hijyenik ortamın olmasına dikkat edilmeli. Anne ve Bebek Arasındaki İlişki Günlük 4 saat aralıklı olacak şekilde 25 dakika kadar emzirme süresi olmalı. Anne sütü doğumdan sonra ilk 5 gün kolostrumdur. Anne sütünün rengi sarımtırak ve koyu kıvamda olur. Daha sonraki 10. Gün geçiş sütü olarak bilinir ve bu dönem süt miktarı artış gösterir göğüsler dolar ve göğüs sert ağır olur. Bu süreye sütün gelmesi denilir.

Anne Sütünün Avantajları

  • Anne sütünün sindirimi çok kolaydır.
  • Anne sütü steril olması nedeniyle istediğiniz zaman verilecek ısıdadır.
  • Anne sütü bebek için en ideal besindir.
  • Anne sütü içerisinde karbonhidrat, yağ ve protein bakımından çok zengin besindir.
  • Anne bebeğini emzirerek anne bebek ilişkisi başlar.
  • Anne sütü içerisinde bulunan enzimler, antikorlar ile hormonlar bebekleri hastalıklardan korur.
  • Emzirme sonucu kadınlarda görülen yumurtalık, meme kanserini azaltır.
  • Bebeğini emziren anneler normal kilosuna dönüş yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu