Mutlu Çocuklar Nasıl Yetiştirilir

Mutlu çocuklar nasıl yetiştirilir, mutlu çocuk yetiştirmek için öneriler, çocuklar nasıl mutlu edinir, çocuk yetiştirmek için öneriler vb… çocuk makalelerini sizler için hazırladık.

Mutlu çocuklar Nasıl Yetiştirilir

Bütün anne-babaların en büyük gayesi, sağlıklı, mutlu, başarılı, öz güvenli ve herkes tarafından parmakla gösterilen çocuklar yetiştirmektir. Çocuk yetiştirmek, büyük bir emek ve çaba isteyen, dünyanın en zor ve en önemli işlerinden biridir. Bir hayatı şekillendirmek, ona yön vermek, rehberlik etmek ve onun mutlu olmasına yardımcı olmak, oldukça zordur fakat anne-babalar adına bir o kadar da mutluluk verici bir iştir.

İlerleyen yaşamlarında başarıyı yakalayan ve saygıdeğer kabul edilen insanların büyük bölümü, mutlu bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Bu sadece bizim toplumumuzda değil, birçok toplumda böyledir. Tabi ki bir sürü başarısızlık yaşadıktan sonra, kötü bir çocukluğun ardından başarıyı elde etmiş insan sayısı da az değildir. Fakat burada maddi imkansızlıklardan ve yoksunluklardan bahsetmiyoruz. Mutluluk elbette parayla satın alınabilecek bir duygu değildir ve tamamıyla insanların tutumları, hayata bakışları ile ilgili bir durumdur.

Çocuğumuzun mutlu olması adına, onun iyi bir eğitim alması olmazsa olmazlardan biridir. Ancak çocuklarımızın mutluluğunun hiçbir zaman okulun sorumluluk alanında olmadığını, mutlulukları için en büyük sorumluluğun biz anne-babalarda olduğunu bilmeliyiz. Mutlu çocuklar yetiştirmek, bizlerin gayret ve çabaları ile mümkün olabilir. Kendimizi yetiştirmeden, mutlu çocuklar yetiştirmek çok kolay değildir.

Mutlu Çocuklar Yetiştirmek İçin 9 Öneri

1-) Çocuklarınızdan sevginizi asla esirgemeyin. Sevginizi onlara hiçbir koşul ve şart koşmadan gösterin. Bütün çocukların anne-babalarından en önemli beklentileri, sevgilerini ve ilgilerini göstermeleridir.

2-) Onlara iyi birer rol model olmaya çabalayın ve onlara karşı her durumda tutarlı davranın. Anne ve babanın çocuklarını yetiştirirken birbirleri ile uyum sağlaması ve tutarlılık içinde olması, fikir birlikteliği yapmaları oldukça önemlidir. Aksi halde çocuklar aranızdaki ayrılıkları kullanmaya çalışacaktır. Fikir ayrılığı yaşamanız elbette normaldir ancak bunu çocukların önünde konuşmaktan sakının.

3-) Onlara anne-baba olmanın yanı sıra iyi birer rehber olun. Onlara, her durumda vereceğiniz maddi ve manevi destekle, başarıya ulaşabileceklerine olan inancınızı gösterin. Yeteneklerini ortaya koyabilecekleri ve potansiyellerini sonuna kadar zorlayacakları imkanlar tanıyın. Başarma duygusunu bir kere yaşayan çocuk, bu duyguyu yeniden yaşamak isteyecek ve bu onun mutlu olmasına ciddi bir katkı sağlayacaktır.

4-) Çocuğunuzu kardeşleri veya başka çocuklarla asla kıyaslamayın. Tam aksine ona işbirliği içinde, paylaşım duygusu ile yaşamayı öğretin. Rekabet ve hırs duygusu, çocukların mutsuz olmalarına neden olacak faktörlerdendir. Onları hiçbir zaman arkadaşları ile kıyasa tabi tutmayın. Her çocuk özeldir, unutmayın.

5-) Davranışlarınızla onlara saygılı olmayı öğretin. Hem kendilerine, hem de yaşayan tüm canlılara karşı saygılı olmayı öğrensinler. Sadece saygılı olmayı değil, saygı görmeyi de bilmeliler. Mutlu çocuklar yetiştirmek, onlara, onların kişiliklerine saygılı olmaktan da geçer.

6-) Onlardan mükemmel olmalarını asla beklemeyin. Çünkü mükemmel insan yoktur. Herkesin hataları ve eksikleri mutlaka vardır. Onlara eksiklikleri ile yaşamayı öğretin. Sadece kendi potansiyellerini ortaya koymaları yeterli olacaktır. Onlardan güçlerinin üstünde beklentiler içinde olmayın.

7-) Yaptıkları hata ve yanlışlar karşısında kişiliklerini değil, hatalı eylemlerini hedef alın. Kötü çocuk yoktur. Kötü yetiştirilmiş veya hata yapan çocuklar vardır.

😎 Önemli olduklarını onlara her fırsatta hissettirin. Onlara eşsiz oldukları duygusunu yaşatın.

9-) Onları geleceğe hazırlayın. Elinizdeki imkanları onların iyi bir eğitim alması için kullanmaktan asla geri durmayın. Onlara araştırmayı, gerektiğinde sorgulamayı öğretin.

Çocuklarımızın mutluluğunu hepimiz çok önemseriz ve mutlu çocuklar yetiştirmek için elimizden gelen gayreti gösteririz. Fakat kimi zaman farkında olmadan onların mutluluğuna engel oluruz. İşte bu nedenle uzmanlara dikkat kesilmeli, pedagogların ve psikologların mutlu çocuklar yetiştirmek konusundaki uyarılarını ve tavsiyelerini dikkate almalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu