Ağız Kokusu Nasıl Önlenir-Ağız Kokusu Önleme

Ağız Kokusundan Nasıl Kurtuluruz

Ağız kokusu, Ağız Kokusu Nasıl Önlenir hastalık seviyesinde problemler yerine sosyal ve psikolojik sorunlara yol açan bir durumdur. Aklımızda beliren ilk neden diş çürükleri veya diş eti hastalıkları gibi görünse de ağız kokusunun bilinmeyen başka nedenleri olabilir.

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

Bu rahatsızlığın yüzde 90’ı ağız içindeki nedenlerden oluşur. Yine ilaç antibiyotik kullanımında bilinçsiz olma veya solunum yolu rahatsızlıkları gibi birçok sebep ağız kokusuna neden olabilir. Ağız Kokusu Nasıl Önlenir Genellikle tanı diş hekimi tarafından tespit edilir ve Kulak burun boğaz uzmanı, gastronomi, psikiyatr gibi hekimlerin desteği ile de çözülür. Ağız kokusunun kaynağını bulmak, çok yönlü ve disiplinler arası bir ortamla bulunabilir.

Ağız Kokusu Nedenleri Neler

Tıp alanında halitosis olarak söylenen ağız kokusu, vaktin herhangi bir zamanında yakın temasa gerek olmadan ortaya çıkan ve yediğimiz içtiğimiz şeylere bağlı kalmadan duyulan kötü koku olarak ifade edilir. Ağız Kokusu Nasıl Önlenir Pek çok insan sabah ağız kokusu ile kalkar. Fiziksel bir özellik olan bu durum 2 – 3 saat sürer. Uyku esnasında azalan ağız içi sıvı akışı, sindirim kanalında toplanan gazlar sebebinden oluşur.

Ağız Kokusu Önleme

Yemek sonrası oluşan koku da fiziksel bir durum. Sarımsak gibi hoş kokulu olmayan gıdaların kana karışan uçucu gazlarının def edilmesi ile oluşur. Bu probleme neden olan başka etkiler ise: diş çürükleri, diş eti iltihap hastalıkları, eskimiş dolgular, eskimiş kron ve köprüler, ağızda oluşmuş yaralar, iyi olmayan ağız sağlığı, ağız kuruluğu, tam oluşmamış 20 yaş dişleri ve sigara tüketimi.

Ağız Kötü Koku Oluşumu

Bu probleme oksijensiz ortamda üreyen anaerob bakteriler sebep olur. Bu bakterilerin yiyecek artıklarını çözümlemesi ile meydana çıkardığı sülfür gazları problemin asıl nedenini oluşturur. Bu bakterilerin ağız içerisinde konuşlandığı belli yerler var. Ağız Kokusu Önleme Dişlerin arasındaki boşluk, diş eti cepleri ve dil üstü bakterilerin yaşaması için uygundur. Ağız sıcaklığı ve asidik yüzey, bakterilerin üremesi için kolaylaştırıcı etkiye neden olur. Dil yüzeyi girintili, çukurlu bir yapıdadır. Bu pürüze gıda maddeleri, mukus, kan, ölü dokular, gibi materyaller birikiyor. Ağızın gerisi ve boğaz, oksijenin pek olmadığı yerler olduğu için bakteri çoğalması da sağlanıyor. Ağız kokusunun meydana gelmesinde tükürüğün de etkisi büyük. Tükürük, oksijenin aktarılmasını sağlayarak, anti bakteriyel tutum veriyor. Bundandır ki tükürük akışının düşmesi halitosise etki ediyor.

Ağız İçinden Kaynaklanmıyor da Olabilir

Problenim oluşmasına neden olan ağız içi sayılmayan durumlar da var. Mesela solunum kaynaklı durumlar de koku oluşmasına sebep olutor. Sinüzit, tonsilit gibi KBB rahatsızlıkları, solunum kaynaklı tümörler, ve geniz akıntısı veya bademcik taşları ağız kokusuna problemine neden oluyor. Ağız Kokusu Önleme Ağız kokusu, sindirim sistemi nedenli de olabiliyor. Sindirim sistemini bilinmeyen bir yerindeki hoş kokulu olmayan gaz, ağız yoluyla def ediliyor. Helicobakter pylori veya pankreas rahatsızlığı, ince bağırsakta bakteri çoğalması, laktoz intoleransı, reflü, gibi hastalıkalr neden olabiliyor. Pnömoni, adenit, bronşit gibi alt solunum yolu iltihaoları da probleme neden olur. Kan yapısının farklılaşması; örnek vermek gerekirse diyabet, gut rahatsızlığı, böbrek rahatsızlığı da ağız kokusu oluşumu için etki edebilir

Bunlar harici ağız kokusuna yol açan farklı etkenler:

  1. Birtakım Vitamin A veya B12 eksikliği, Yaşlılık
  2. Su içme eksikliği şeklinde hatalı tatbik edilen diyetler, uzun süre aç kalmak
  3. Kafein içeren ürünleri çok tüketmek, alkol, tütün kullanımı
  4. Çinko veya Demir azlığı
  5. Bilinçsiz kullanılan bazı ilaçlar

Ağız Kokusu Problemi Nasıl Önlenir

  • Ceviz, fıstık gibi kuruyemişler tüketilebilir.
  • Tarçın, çeşitli çaylar, nane tüketmek, maydanoz çiğnemek oldukça işe arar. Ağızdan kaynaklı olabilecek sorunlar giderildikten sonra hastanın iyi bir ağız hijyeni kazanması gerekiyor.
  • Elma tüketmek salatalık tüketmek gibi durumar ağız kokusunun önlenmesine olanak sağlar.
  • Uzun süre Aç kalmamak ağız kokusunun oluşmamasında etki sağlıyor.Çinko barındırılan gargaralar ve ürünlere başvurmak sakız çiğnemek fayda sağlıyor.
    Çok miktarda ve sık aralıklarla su içme konusuna özen göstermek gerekiyor.
    Olması gerektiği gibi ve doğru diş fırçalama, diş ipi veya dil fırçası ile temizlik yapmak, yapılmış takma dişlerin bakımının yapılması önem arz eder. Ağız Kokusu Nasıl Önlenir Probiyotik açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesine önem vermek lazım.
    Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Ağız Kokusu Nasıl Önlenir
Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

Bu arada ağız sağlığı oldukça önem taşımaktadır özellik le aft tedavisi ve aftla ilgili yağadığınız problem varsa da ağızda koku olabilir. Bu durumdada bir hekimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu