Doğum Öncesi Yapılan Testler

Doğum öncesi yapılan testler, tam kan sayımı testi, smear testi, kromozom incelemesi, doğum öncesi testler vb.. sağlık makaleleri için aliskanlik.com

Doğum Öncesi Yapılan Testler

Hamilelik önemli bir süreçtir. Çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz zaman; aslında büyük bir sorumluluk alıyorsunuz demektir. Böyle bir durumda hamile kalmadan önce yapmanız gereken bazı işlemler, almanız gereken önlemler bulunuyor. Bir çok çift bu durumu görmezden geliyor fakat alınabilecek önlemler ile gelecekte oluşabilecek bir çok sorunun önüne geçmek mümkün. Bu sebeple çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde ilk işiniz bir kadın doğum uzmanına başvurmak olmalı.

Kadın doğum uzmanınız, hem sizden hem de partnerinizden tam bir tıbbi geçmiş alarak; hamilelik öncesi bir kontrole başlamak isteyecektir. Ayrıca; ikinizin de hamileliği veya gebe kalma şansınızı etkileyebilecek herhangi bir tıbbi rahatsızlığa sahip olmadığından emin olmak için bir dizi test yapmak isteyebilir. Doğum öncesi testler hem annenin hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Tıbbi geçmişinize yapılacak testler farklılık gösterebilir.

Doğum öncesi yapılan testler ve hamilelik öncesi yapılan testlerin amaçlarını şu şekilde anlatabiliriz:

Tam Kan Sayımı Testi

Vücuttaki önemli minerallerden biri olan demirin, hamile kalacak olan kadının vücudunda yeterli miktarda bulunup bulunmadığı konusunda fikir veren teste, tam kan sayımı deniyor. Tam kan sayımı testi, gebelik öncesi yapılan en önemli ve başlıca testlerden biridir. Bu test esnasında kanınız ile ilgili birçok değerlendirme yapılır fakat hamileler için demir özellikle önemlidir. Çünkü gebelik dönemindeki demir eksikliği, beraberinde birçok sağlık sorununu da getirmektedir.

Tam İdrar Testi

Gebelik öncesi yapılan testlerden biri de tam idrar testidir. İdrar yollarındaki sorunları görme, bunları önleme amacıyla yapılan; önemli testlerin bir diğeridir.

Annenin Kanama Profili

Doğum sırasında oluşabilecek sorunlara karşı annenin kanama profili de yine gözlem altına alınan bir durumdur. Doğum sırasında kan takviyesine gerek olup olmayacağı konusunda fikir verir.

Smear Testi

Bir diğer test ise Smear testidir. Smear testi, rahim ağzı kanserini belirlemede önemli bir rol oynar. Her doğum öncesi mutlaka yapılması gerekir.

Kromozom İnceleme Testleri

Kalıtsal sebepler ile oluşabilecek olası sakatlık risklerini önceden görmek mümkündür. Özellikle akraba evliliklerinde bu testin kesinlikle yapılması gerekir. Bunun için kromozom inceleme testleri de yine doğum öncesi yapılan testlerden biridir. Kromozom incelemesi, sadece sakat doğumları önlemede değil, aynı zamanda anne ve baba adayından bebeğe aktarılacak olası bir genetik(kalıtsal) rahatsızlığı önlemek için de yapılır.

Kadın doğum uzmanınız bazı hastalıklar için test isteyebilir. Bu hastalıklar, kızamıkçık veya Alman kızamığı, suçiçeği, HIV, Hepatit B, uçuk ve diğer cinsel yollarla bulaşan hastalıklar(klamidya, sifiliz ve bel soğukluğu gibi) ve tiroit rahatsızlıklarıdır.

Yukarıda sayılan testler, doğum sürecine girmeden, hamilelik öncesinde yapılması gereken testlerdir. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için yukarıdaki testlerin yapılması son derece önemlidir. hamilelik öncesi yapılacak bu testler, temelde birçok konuda olumsuzluğun önüne geçmek ya da gebelik sürecinde karşılaşılabilecek olumsuz durumları öngörebilmek için; uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Gebelik sürecinde oluşabilecek olumsuz durumlar şu şekildedir:

Erken Doğum

Gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumdur. Erken doğumun çocuk için riski olabilir.

Düşük

Anne karnındaki bebeğin, gebeliğin ilk 20 haftası içinde belli bir nedene dayanarak sonlanması durumudur. Anne adayının düşük riski olup olmadığı, yukarıdaki testlerle de öngörülebilecek bir durumdur.

Ölü Doğum

Ölü doğum, zamanında fark edilmediği sürece, anne için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir durumdur. Gebeliğin 20. haftasından sonra, bebeğin, anne karnında ölmesi durumudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu